Tuesday, August 23, 2011

Preview Novel Gay P2

Selepas member2 sibuk dok tanya pasal preview novel gay, saya pun perkenalkan watak utama dalam cite ni. Perwatakan watak utama ini adalah berdasarkan beberapa orang berusia 40an yang telah saya interview.

AMER

FIZIKAL

- Umur 45
- Tinggi dan agak boroi
- Bermisai dan janggut tebal
- Uban bahagian misai dan janggut
- Rambut agak nipis, namun masih belum botak
- Berwajah agak menarik, walaupun dah tua
- Suka berpakaian agak selekeh, tapi bertukar menjadi kacak apabila atas pentas

LATAR BELAKANG

- Cikgu muzik
- Mak dan ayah sudah meninggal
- Tak rapat dengan adik-beradik
- Baik dengan anak-anak saudara
- Duda anak satu (umur anak dia tak tetap lagi)

PERANGAI

- Kuat merajuk dan mudah terasa
- Garang
- Pandai buat lawak ringan

MASALAH

- Krisis pertengah umur
- Rasa dia terlalu tua untuk pasangan dia
- Rasa menyesal sebab tak capai impian dia untuk jadi artis masa muda-muda dulu
- Sentiasa bimbangkan anak dia

p/s : Masih BUSY gila dengan kerja...

43 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

masalah yg best part ni `Rasa menyesal sebab tak capai impian dia untuk jadi artis masa muda-muda dulu` ngeee

syasya said...

buat anak die mcm 2 tahun cm tu hehe nnt dh besar die pegi sekolah orang ingat atok yang anta cucu ke sekolah

Asrul "iLham" Sany said...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ : Hahaha harus ar, semua orang kan nak jd femes skunk hahaha

Asrul "iLham" Sany said...

syasya : Eh, menarik gak idea awak tu, thanks ek

;D

Anisa Hang Tuah said...

ada latar belakang musik.

cool.

bukankosong said...

nmpak sgt diinspirasi dr cikgu muzik tu

anak dia mesti pompuan tau,biar watak dia diilhamkan mcm mia sara..

petah berkata-kata..tanya mcm2 pasal keakraban ayahnya dgn seseowg

baru rr ada rencah dugaan sikit hubungan both of them

kat situ bole buat kita2 nih berfikir

*sekadar cadangan

Asrul "iLham" Sany said...

Anisa Hang Tuah : A.ar sebab sy pun suke muzik :D

bukankosong : Idea yang menarik tu, thanks dude

;D

ORLANDO AHMAD said...

kuat merajuk tu tak bley blaa

Jya! said...

ni dh start nak menulis buku ni dh la ehh..wahh agak2 bila siap tu..huhu

Asrul "iLham" Sany said...

ORLANDO AHMAD : Beliau gay tua kena ar kuat merajuk hahaha

Jya! : Harap2 dalam ujung taun ni... Amin.. :D

Hanie_Dew said...

ni pengenalan watak eh. alamak.takut terpanjang lak comment ni.

ok. pas baca ciri ciri watak ni, nampaknya amer ni macam terjebak dengan masalah gay disebabkan faktor atau pengaruh. dia bukanla originally gay. tapi disebabkan karier dia tu yang boleh mengundang tarikan golongan begini.
tambah lagi personalitinya yang agak memencil diri kan. dia tak berkongsi masalah dengan adik beradik mungkin sebab dia tak percayakan sesiapa.

then bila jumpa pasangannya (gay), dia mungkin rasa terlalu selesa sampai dia mtersalah tafsir hubungan diorang.

haa kan aku dah cakap terpanjang la plak. ada lagi nak cakap...^.^.. tapi malula nanti orang kata commentor over pulak. aku ni peminat novel. suka berangan, berimagnasi.

ko tunggu komen Jue plak eh.

Asrul "iLham" Sany said...

Hanie_Dew : Tak kisah... komen je panjang2... haha

;D

Jue said...

hi =) chewah!

Bole thn beb dr segi gambaran mgenai watak utama. Pd pdgn peribadi Jue, bile Jue bc psl prebiu pwatakan watak utama, automatik tbayangkan seseorg yg tlibat dlm politik atau sorg bisnessman yg scara x sgaja x tjebak dlm kancah sbgini lalu insaf ketika sdah beristeri tp mhadapi byk mslh utk kembali mjadi lelaki biasa. Watak utama itu juga seakan-akan digambarkan sbg sorg yg asalnya kelihatan normal di mata sanak saudara,kenalan tetapi di kalangan itu tselit sorg insan yg ingin melihat dia 'jatuh'. Org itu juga mungkin punca dia mjadi gay


Seandainya watak yg digambarkan lebih muda, mungkin pembaca akn dpt mengagak isi cerita slanjutnya


Jd kudos wa ucapkan seandainya watak utama ini yg berusia dpt dikupas lbh lanjut mjangkaui fikiran pembaca


Psst; sorry komen pjg sgt hihi

Asrul "iLham" Sany said...

Jue : Terharu saya awak dan Hanie komen yg bernas ni... hohoho saya nak buat cite pasal orang tua... cite pasal gay muda2 ni dh ramai orang buat...

lgpun gay yg sy kenal semua tua2 je hahaha

Jue said...

Tharu eh! Cpat banje kitaorg ho ho horlicks! *tetibe*

Hanie suka bc novel, Jue suka menulis novel hahaha

Sbb tu kitaorg dua komen bbyk sbb mestilah support..bkn bayo pun =)

Jue said...

Lupe tulis yg ni - mcm Jue ckp cite psl gay muda org dah ley predict, gay yg dah brumur? Interesting! Bykkjan adegan suspen, msti mantap..jgn xde phujung mcm drama kat tv hehehe

Asrul "iLham" Sany said...

Jue : Buleh je kalau korang nearby kat kl, nanti jum jumpe, minum2 n borak2 (cewah, saje je kan ajak2 anak2 dara orang) hahaha

ofkos, akan ada penghujung ceritanya

;D

Jue said...

Chewah!!langkah kanan. Jue & Hanie suke hot & cold hazelnut =)

Bidadari Syurga said...

heeee tak sabarnya... mcm menarik... arghhhhh... baru draft untuk watak ya...?

Asrul "iLham" Sany said...

Jue : Saya suka apa2 jenis minuman yg ada caffeine :D

Bidadari Syurga : A.ar tu pun baru je wat draf watak utama... yg lain blum ag haha

syrupmasin said...

hhaha..tinggi dan agak boroi?? :D

Asrul "iLham" Sany said...

syrupmasin : Ni gay yg bukan tipikal hahaha

intan.maisarah said...

musik.
interesting.

:)

monologtinism said...

adakah watak utama ini yang gay?
ohh
sungguh, aku mahu tahu jalan cerita dia macam mana.

Wanz Mejuez said...

adakah ciri ciri annuaq ibraahoomm?

Asrul "iLham" Sany said...

intan.maisarah : Yup, music's the best...

monologtinism : Ofkos, tunggu kemunculannya :D

Wanz Mejuez : Takde kena mengena ngan beliau hahaha

dill said...

wah! menarik neh..

dill.

zati embong said...

ala,kenapakah dia boroi.hihi

teha said...

hahaha ! boroi ? hadoii ~

Asrul "iLham" Sany said...

dill : Ofkos...

zati embong : Saje, nak larik dari stereotype gay yang badan kotak2... hahaha

teha : Seksi tak? muahhahaa

Tukang Karut said...

hoho... boroi la kacak bergaya...

Liyana Zahim said...

Haaa teruskan k asrul!!! Chayoookkkkkkkkkk!

Asrul "iLham" Sany said...

Tukang Karut : Tol tu...

Liyana Zahim : Thanks ye babe ;D

delarocha said...

1st karakter - sangat sesuai

Saiazuan said...

complicated tul characteristic dia ni :D

Ezay Hadry said...

haha karektor utama yang memang pelik..tapi takpe tukang cerita ade alasan..
kacak atas pentas?? menari kah?? hahahaa

Asrul "iLham" Sany said...

delarocha : Yup... lD

Saiazuan : Ofkos..

Ezay Hadry : KEna ar, atas stage nak perform kena ensem2 hahaha

Hanie_Dew said...

hai.

banyak bende yang boleh dikupas dari isi cerita gay berumur ni.sebab gay berumur sangat rare ataupun orang tak tau.

tak sabar nak tunggu tease seterusnya. cepat cepat.

psst: jangan lupa hazelnut coffee.kitorang memang nearby kl pun. hehehe.

Asrul "iLham" Sany said...

Hanie_Dew : InsyaAllah coming soon...hahaha

Jue said...

Glad u like the sneak peek =)


Jue ngan Hanie siap bsms mlm td bcerita psl ur novel..cerita ape?mn ley habaq hihi

Asrul "iLham" Sany said...

Jue : Hahaha... gossip pasal saya ek? Thanks taw sb sudi wat sneak peek...terharu

;-)p

me n myself said...

is this another version of Jam Jam? thought he suppose to be in late 30s and super fat

Asrul "iLham" Sany said...

me n myself : No, amer's not based on Jam Jam... ok maybe only 5%? syhhh....

Followers